top of page

Financieel dagblad over Duowonen:

  • Foto van schrijver: Olav Koenders
    Olav Koenders
  • 5 okt 2022
  • 2 minuten om te lezen

Josta van Bockxmeer - 11 september 2018


Senioren in geldnood kunnen grond onder eigen huis verkopen

Senioren met een eigen huis die geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een verbouwing, kunnen nu de overwaarde van hun huis benutten zonder te verhuizen. Via het zogeheten 'Duowonen' kunnen ze de grond onder hun huis verkopen en vervolgens terughuren.


Ouderen wonen steeds vaker zelfstandig thuis.Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Bij Duowonen koopt Goodlife, een handelsnaam van verzekeraar SRLEV, de grond en verpacht die vervolgens aan de huizenbezitter voor maximaal 3,75% van de grondwaarde per jaar. 'Voor Goodlife is het een goede belegging', zegt Olav Koenders, ceo van het technologiebedrijf DNGB. Dat bedrijf faciliteert de transactie en ontvangt een 1% van de verkoopwaarde van de grond.

Het is de eerste keer dat een soortgelijke transactie mogelijk is voor particulieren. In het bedrijfsleven zijn zogeheten sale-and-leasebackconstructies al gebruikelijk, bijvoorbeeld bij de verkoop van hoofdkantoren.


Senioren

De Duowonen-constructie is alleen beschikbaar voor 57-plussers. Vanaf die leeftijd kijken hypotheekverstrekkers naar het pensioen, wat het moeilijker maakt een hypotheek te krijgen. Bovendien hebben ouderen vaak overwaarde op hun huis, omdat ze het in veel gevallen lang geleden hebben gekocht. Ze konden dat geld tot nu toe alleen gebruiken als ze verhuisden.

In het rapport 'Eigen Haard is Zilver Waard' (2013) stelden verschillende hypotheekverstrekkers en verzekeraars samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het voor ouderen vaker mogelijk moet zijn de overwaarde op hun huis te verzilveren. Het eigen huis is vaak een belangrijk deel van het vermogen, maar het geld zit vast in de stenen. Net als bijvoorbeeld de zogenoemde verzilverhypotheken springen DNGB en SRLEV in op deze behoefte.

'Bereikt doelgroep niet'

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt dat de canon, zoals het bedrag heet dat huiseigenaren voor de erfpacht moeten betalen, meegaat met de inflatie. Huiseigenaren moeten er dus rekening mee houden dat het bedrag elk jaar iets hoger wordt, stelt woordvoerder Hans AndrƩ de la Porte. Bovendien moeten ze met het bedrag dat ze voor de grond krijgen eerst de rest van de hypotheek afbetalen. Gebruikmaken van de constructie heeft dus alleen zin als de hypotheek bijna is afbetaald. De canon beweegt niet mee met de marktprijs van de grond.


De VEH is bang dat Duowonen niet de doelgroep bereikt die het het hardst nodig heeft, omdat DNGB een inkomenstoets hanteert. 'De mensen met een goed inkomen hebben dit product niet nodig. En de mensen die het wel nodig hebben, zullen moeite hebben met de inkomenstoets.' Koenders is het daar niet mee eens. 'We hanteren de Nibud-criteria', zegt hij.


Als ouderen die gebruikmaken van Duowonen hun huis willen verkopen, kunnen ze dat inclusief de grond doen. Duowonen verkoopt de grond terug aan de eigenaar van het huis, die het weer als geheel kan verkopen. DNGB biedt de grond dan aan bij de notaris, terwijl de huiseigenaren het huis verkopen.

bottom of page